Er zijn veel manieren om energie te besparen wanneer het om uw koel -en vriesinstallatie of airconditioning installatie gaat. Dat is goed voor uw portemonnee en uiteraard goed voor het milieu. Sommige energie besparende maatregelen zijn vrij makkelijk uit te voeren, andere maatregelen vragen een ingrijpender aanpak.

Vrij eenvoudige maatregelen, die niet veel kosten, maar u wel een flinke besparing opleveren zijn onder andere:

- Een groot deel van de warmtebelasting in iedere te koelen ruimte bestaat uit wat heet het "ventilatie- en deurverlies", oftewel hoe vaak gaat de deur open. Houdt de deur zo veel mogelijk dicht, bedenk van te voren wat er gepakt moet worden dat scheelt een keer lopen. Vooral bij vriesruimten moet er voor gezorgd worden dat de deur zoveel mogelijk dicht blijft. Vocht uit de warmere "buitenlucht" slaat al snel op de koude verdamper en deze zal vaker en langer moeten worden ontdooit, dit kost veel extra energie.

- Ventilatieverliezen worden ook veroorzaakt door slecht afdichtende deuren en deurrubbers. Vervang deze wanneer nodig.

- Zorg voor de juiste instellingen van uw apparatuur. Bij koel en vriesruimtes bent u vaak gebonden aan eisen wat betreft hygiëne en productbewaring. Maar ook dan is het verstandig om te controleren of de juiste temperatuur gehandhaafd wordt. Controleer ook wanneer mogelijk de ontdooi-instellingen.

- Wij komen vooral bij airco installaties tegen dat ze "verkeerd" gebruikt worden. Vaak wordt de temperatuur te laag ingesteld, dit lijdt niet alleen tot onnodig energieverbruik, maar vaak ook tot comfortklachten zoals tocht en droge lucht. Bij koelen adviseren wij de temperatuur in te stellen boven de 23 °C.

- Onderhoud helpt bij het behoud van uw installatie, maar zorgt ook voor een optimaal rendement uit uw installatie. Belangrijk is vooral dat de installatie goed zijn opgenomen warmte kwijt kan, als dit moeilijk wordt, bijvoorbeeld door een vervuilde condensor, dan zal de compressor meer energie gaan verbruiken. Bij airconditioning installaties is het belangrijk dat de filters in de binnenunit regelmatig gereinigd worden voor een voldoende luchtstroom langs de warmtewisselaar.

 

De techniek staat niet stil, zeker niet in de koeltechniek en airconditioning, er worden steeds betere installaties gemaakt om zoveel mogelijk rendement hier uit te halen. Zeker bij nieuwbouw van een installatie is het mogelijk om een zeer energiezuinige installatie te bouwen. denkt u bijvoorbeeld aan;

- Een installatie met een frequentie geregelde compressor, in combinatie met een vergrote condensor en inspuiting met elektronische expansieventielen. Dit zorgt voor een stabiele en energiezuinige installatie vooral omdat er een lage condensordruk gehanteerd kan worden waardoor de compressor minder energie verbruikt. Dit is een van de vele mogelijkheden om energie te besparen, wilt u meer informatie, vraag ons naar de mogelijkheden.

- Warmteterugwinning, de warmte die uit de koelingen wordt gehaald is zonde om te verspillen. Deze warmte kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor uw vloerverwarming, of gebruiken voor het voorverwarmen van uw warme tapwater. In combinatie met een vriescel kan men bijvoorbeeld persgasontdooiing toepassen.

- Bij veel horeca apparatuur zijn de koelmachines ingebouwd, de apparatuur is zogenaamd stekkerklaar. Zeker handig als de apparatuur verrijdbaar moet zijn, maar vaak is dit niet het geval. Wanneer u de mogelijkheid heeft is het raadzaam om de koelmachines separaat op te stellen. De voordelen hiervan zijn o.a. dat u geen last meer heeft van de warmte die koelmachines afstaat, geen geluid van de koelmachines, langere levensduur van de koelmachine door lagere omgevingstemperatuur, de koelmachine raakt minder snel vervuild. Het is ook mogelijk om meerdere koelingen op een centrale koelinstallatie te koppelen.

- Airconditioning installaties worden voorzien van een energielabel, waarbij label A/A uiteraard het meest zuinig betekent. Label A voor koelen en Label A voor verwarmen. Verwarmen met een warmtepomp is een van de meest energiezuinige manieren van verwarmen, dit kan ook in combinatie met Lage Temperatuur Verwarming als vloerverwarming of fancoils en dergelijke. Deze vorm van verwarmen wordt door de overheid gestimuleerd via de E.I.A. regeling. Door de nieuwe technieken worden ongekende rendementen uit de airco-installaties gehaald tijdens het koelen als ook tijdens het verwarmen.

- Voor koelinstallaties en koelapparatuur zijn vele energiebesparende accessoires te verkrijgen, denkt u bijvoorbeeld aan dagafdekking voor vrieseilanden, strokengordijnen bij koel -en vriesceldeuren, schuifruiten voor koeltoonbanken, enz enz. U kunt hiervoor uiteraard bij ons terecht, ook voor meer informatie.


 

 

 

 

 
 
 
KTB-EDE v.o.f. Spinderweg 1
6713 HR EDE tel:0318-622141
info@ktb-ede.nl